Home

Aquí teniu, íntegrament, el text de la intervenció ahir al Ple del Consell de Mallorca:

_______________________________________________________________________________________

Senyora Presidenta

Senyores i senyors consellers,

Som aquí avui per reclamar per a Mallorca una gestió adequada i sostenible de tot el seu medi. Entitats i associacions d’arreu de l’illa, especialment l’Associació de Veïns de Palmanyola, el Gob i el veïns de Bunyola, i també recentment el seus representants polítics, de forma unànime, ja s’han manifestat contra la importació de residus. La pugna no és recent. La societat civil no ha desaprofitat cap ocasió per, d’una manera o altra, fer arribar als diferents governs i autoritats responsables l’error que suposa prioritzar la incineració en el tractament dels residus.

Avui, aquí, els membres de la plataforma “No volem ser el femer d’Europa”, que compta amb multitud d’adhesions, agraïm l’oportunitat de poder parlar des d’aquesta tribuna.

La proposta d’impulsar la importació de residus per cremar a Mallorca representa un greu retrocés en la gestió mediambiental que Mallorca requereix.

Importar residus consolida un model de gestió de residus altament impactant, ineficient i que contradiu totes les directrius europees i compromet molt negativament el futur del principal motor de la nostra economia, que és el turisme, del medi ambient i de la salut dels ciutadans.

Dur residus d’Europa a cremar a Mallorca xoca frontalment amb la necessitat d’impulsar la imatge de l’illa com un referent turístic pel seu patrimoni natural i cultural. L’increment de la incineració a través del transport i trasllat a grans distàncies de residus d’altres països per cremar a la incineradora de Son Reus, situada a la falda de la serra de Tramuntana, declarada recentment Patrimoni de la Humanitat, a més d’una pràctica mediambientalment nefasta, és un exercici d’irresponsabilitat política perquè no dóna una solució a la problemàtica de la gestió dels residus i és causa d’un dany irreparable a la imatge turística de Mallorca.

Aquesta illa, Mallorca, un territori, limitat i fràgil, té la incineradora més gran de tot el sud d’Europa!

La seva capacitat d’incineració està molt per damun tde les necessitats reals i és incompatible amb les polítiques de reciclatge, recuperació i minimització de residus que marquen les prioritats de la gestió de residus de les societats mediambientalment més avançades.

Des de qualsevol punt de vista –econòmic, ambiental, social, turístic, de salut, etc.– hi ha molts arguments per descartar la importació de residus:

  • En termes laborals i d’ocupació, si impulsassim vertaderament el reciclatge de residus, representaria per a Mallorca més llocs de feina per tona tractada, que per tona incinerada.

(Font: La puerta de atrás de la incineración de residuos: análisis económico-ambiental de la utilización de los combustibles derivados de los residuos en España)

  • Si parlam de estalvi energètic reciclar materials enlloc d’incinerar-los estalvia fins a 5 vegades la quantitat d’energia que es genera a les centrals d’energia per incineració.

(Font: Jeffrey Morris and DIana Cnazonri, Recycling versus Incinerations: an energy conservation analysis, Soun Resource Management Group, Seatlle)

  • Socialment, la notícia de la importació de residus desmotiva la societat mallorquina a reciclar, reduir i reutilitzar; a més d’afectar negativament les polítiques municipals que en aquest sentit, els darrers anys, s’han impulsat arreu de Mallorca per implantar la recollida selectiva.

  • No oblidem l’impacte i els efectes en el trànsit que suposarà la circulació dels camions que transportaran els residus des del port d’Alcúdia fins a Son Reus ¿Són adequades les infraestructures actuals? ¿Serà compatible amb el creixent trànsit d’afeccionats al ciclisme tant turístic com local?

  • En temes mediambientals, una política que apostàs vertaderament pel reciclatge estalviaria més emissions de CO2 que importar dues-centes mil tones de residus i cremar-los aquí. De fet, per cada tona de residus reciclada, s’estalvia 18 cops més que si s’incinera en les plantes més sofisticades

(Font:.Technical economic and environmental analysis of energy production from municipal solid waste” Renewable Energiy 29(7): 1043-1057)

  • No oblidem els efectes sobre la salut: Els productes o residus resultants de la incineració es poden dispersar per l’aire, el sòl i l’aigua i, arribar als aliments i les persones. Molts d’aquests productes són tòxics, i tenen efectes cancerígens. Fins i tot a baixes concentracions.

(Font The Health Effects of Waste Incinerators. Report of the British Society for Ecological Medicine. Desember 2005)

  • El dany sobre la imatge turística de Mallorca es podria quantificar en termes de “promoció turística” que haurà de contrarestar els efectes que aquesta notícia ja està tenint a mitjans de comunicació de països emissors de turistes com Anglaterra i, sobretot i especialment, Alemanya.

Per altra banda, Mallorca disposa de les instal·lacions adequades per fer una gestió eficient (planta de triatge d’envasos utilitzada a un vint per cent de la seva capacitat, planta de metanització, en un dos per cent, i planta de compostatge en un dos per cent). Des del punt de vista ambiental dels residus, no cal cap inversió addicional.

Davant totes aquestes evidències, és clar que aquí, l’única raó per la qual s’impulsa la importació de residus, és la realitat d’una concessió de servei públic de gestió que, amb la complicitat política i amb un contracte blindat i pervers, garanteix els beneficis a l’empresa TIRME mitjançant les taxes que pagam tots els ciutadans i ciutadanes.

Per això, reclamam que els termes de la concessió i el contracte que el Consell de Mallorca té amb l’empresa concessionària TIRME siguin reconsiderats.

Exigim la revisió del Pla Director Sectorial de Residus on, a través d’una modificació es pot revertir la tendència actual en matèria de gestió de residus i redefinir els objectius que necessàriament han dur al tancament dels forns sobredimensionats de la incineradora.

 

Anuncis

One thought on “Intervenció de l’AV Bunyola en nom de la Plataforma al CIM d’ahir

  1. Gràcies a Carmen Parra, presidenta del AV de Bunyola, per la seva intervenció d’ahir, en nom de tota la Plataforma d’entitats que tiram endavant la campanya NO volem ser el femer d’Europa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s